Partykungen sålde fejkade samiska koltar som utklädnad

1:16 min

Hemsidan Partykungen.se sålde tidigare i dag maskeradkläder som skulle efterlikna samiska dräkter för barn och kvinnor. Nu tar hemsidan bort utklädnaden.

Företaget Partykungen.se sålde fejkkoltar till maskerader. I annonsen stod det: "Om du vill representera ursprungsbefolkningen som finns i Sverige, Norge och Finland kan du klä ut dig till en same på nästa maskerad".

– Jag vet inte varför det ska vara så roligt att vara nedsättande mot andra folkgrupper och inte sätta sig in i grunden till deras kultur, säger samiska modedesignern Anna-Stina Svakko.

Nu har hemsidan tagit bort maskeraddräkterna efter kritik.

– Då är det ju en eloge, då har de ju förstått någonting. Jag hoppas de tänker efter flera omgångar innan de tar in nya mindre värda maskeradkläder. Men jag tycker inte att man behöver klä ut sig till same, säger Anna-Stina Svakko.

I ett sms till Sameradion och SVT Sápmi skriver Partykungen.se: "Den kommentaren vi har är att vi beklagar att dessa dräkter kommit ut på vår sajt och ber om ursäkt till de som tagit illa vid. Vi har full förståelse för de reaktioner vi fått och har därför valt att ta bort dessa från vårt sortiment."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista