Mobbad elev kräver skadestånd

Den mobbade flickan i Sävar skola vill nu ha upprättelse. Godkänner inte Umeå kommun det skadestånd som flickan begärt tänker hon stämma kommunen i Tingsrätten.
Det var hösten 2000 som mobbningsfallet vid Sävar skola uppmärksammades. En då 15-årig flicka berättade att hon blivit trakasserad av jämnåriga kamrater under flera år. Bland annat hade flickan blivit duschad med iskallt vatten, utsläpad på skolgården och utelåst. Skolverket riktade skarp kritik mot skolan för att man inte tagit mobbningsfallet på tillräckligt stort allvar. I samband med Sävarfallet skärpte Umeå kommun sin skolplan och gjorde det tydligare att inte bara mobbning utan all kränkande behandling ska motarbetas. Åklagare utredde om rektorn kunde gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott, men beslöt att inte väcka åtal. Kommunen överlät till ett försäkringsbolag att utreda skadeståndsanspråk från eleven. Försäkringsbolaget kom fram till att kommunen inte varit vållande till mobbningen och därför inte skulle betala något skadestånd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista