Den gula herrgården på Dalkarlså folkhögskola. Foto Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Herrgården på Dalkarlså folkhögskola. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Robertsfors

Dalkarlså folkhögskola lämnar Bygdeå

2:09 min

Från hösten 2019 kommer all Dalkarlså foklhögskolas verksamhet att vara förlagd till Ålidhem i Umeå.

Folkhögskolans flytt från Bygdeå började redan för några år sedan, när man såg att den allmänna kursen lockade många fler elever om den låg närmare deras hem. Men nu har skolans styrelse beslutat att även musiklinjerna och internatdelen ska flytta in till Umeå. Folkhögskolans rektor Stig Åsbringer menar att det är ett sätt skapa en mötesplats, där eleverna från de olika programmen träffas dagligen.

– Vi vill ha en sammanhållen bildningsmiljö, det är det som är visionen. Där målgrupper kan mötas och lära av varandra, säger rektor Stig Åsbringer.

Tanken är också att musikeleverna i och med flytten kommer närmare och kan vara en del av Umeås kulturliv. Men bland eleverna hörs kritiska röster. När musikeleven Magnus Rudström valde skola var det avgörande att Dalkarlså låg naturnära och i en inspirerande miljö.

– Jag tycker det är trist att utvecklingen måste gå åt det hållet att allting flyttar in i städerna. Jag tror inte det är en hållbar framtid, säger han.
 
Även rektor Stig Åsbringer ser att det finns flera utmaningar med flytten och att det kan bli en tuff omställning för Bygdeå när både jobbtillfällen och kommuninvånare flyttar därifrån. Men för skolan menar han ändå att det är rätt steg att ta.

– Det är med blandade känslor, så är det ju. Men i grunden tror jag ändå att plusen är fler än minustecknen, säger Åsbringer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista