Ensamma poliser riskerar välja bort riskfyllda ingripanden

1:49 min

Det har kommit in rapporter om hot och våld mot poliser som arbetar ensamma i tjänst. Det resulterar i att poliser inte vågar utföra sitt jobb, menar Peter Burman, huvudskyddsombud hos Polisen i Västerbotten.

Det är inte alltför ovanligt att poliser i mer glesbebyggda områden arbetar ensamma, och det kan innebära stora konsekvenser för hur de kan utföra sitt arbete.

– Ibland måste man avvakta och inte kan ingripa då man är själv. Man kanske väljer att titta åt ett annat håll, och som jag ser det är det förödande, säger Peter Burman.

Han menar att i en ultimat verklighet skulle alla poliser alltid arbeta två och två. Men i dagsläget får poliser ofta välja bort att ingripa då riskerna är för stora.

– Vi är skyldiga att ingripa, men samtidigt måste vi vara försiktiga, säger han.

Och lösningen på problemet menar Peter Burman är enkel:
– Vi behöver fler poliser i kärnverksamheten. Vi är jättemånga poliser i Västerbotten, men grundbemanningen är för låg i radiobilarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista