Fortsatt blixthalka – polisen uppmanar till försiktighet i trafiken

1:01 min

Polisen uppmanar nu trafikanter till att hålla avstånd och anpassa hastigheten.

Det råder blixthalka på flera platser i både Norrbotten och Västerbotten. Temperatur och regn har gjort att det lokalt är väldigt halt, vilket lett till flera trafikolyckor.

På bara några timmar inträffade totalt nio trafikolyckor i Västerbotten och Norrbotten igår kväll.

– Det är nog en blandning av halka och att alla inte fått på vinterdäck än, säger Liv Fahlén, kommunikatör vid polisen. 

Därför uppmanar nu polisen trafikanter på vägarna att hålla avstånd till andra fordon och anpassa hastigheten.

UPPDATERAD 09.06

Halkan har också fortsatt under tisdagsmorgonen.

En bil och en traktor har krockat på Väg 646 i Sävar i närheten av Sävarsågen. Enligt SOS Alarm är Räddningstjänst och ambulans på väg till platsen och framkomligheten kan vara begränsad .

Och i Nordmalings kommun ska en bil ha voltat mellan Torrböle och Örsbäck. Även dit är räddningstjänst och ambulans på väg.

Polisen i Umeå har nu skrivit en uppmaning på sin Facebooksida till trafikanter:

"Hösten är här och vintern närmar sig med stormsteg. Nästan varje natt är det minusgrader vilket ger oss väldigt väldigt väldigt halt väglag. När det fryser på och väglaget blir halare ökar trafikolyckorna. Det är något som vi märker tydligt!

Med detta sagt.

Var medveten om väglaget, ta det lugnt i trafiken, håll avståndet till framförvarande fordon och sänk hastigheten, så underlättar vi för varandra i trafiken!", skriver polisen på sin Facebooksida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista