Politiker i Umeå döms för penningbrott

0:47 min

Arbetarpartiets förra kandidat till fullmäktige i Umeå dömdes idag för näringspenningsbrott.

Umeå tingsrätt dömer kvinnan till villkorlig dom och 120 dagsböter på 270 kronor vardera.

Den förra kandidaten till kommunfullmäktige i Umeå tvättade flera miljoner kronor genom att överlåta hennes bankkonto till en annan person.

Det var bara dagar innan valet som det uppdagas att kvinnan misstänktes för brottet. Kvinnan avsade sig sin kandidatur och alla politiska uppdrag efter avslöjandet. 

Kvinnan var inför årets val en toppkandidat till kommunfullmäktige inom Arbetarpartiet i Umeå. Men bara några dagar innan valet blev det känt att hon misstänktes för ekobrott efter att hon bland annat ska ha låtit en vän i restaurangbranschen kontrollera och använda ett av hennes konton, till vilket det överförts omkring 2,2 miljoner kronor.

Utöver det har det satts över 260 000 kronor på kontot via en insättningsautomat. 

– Jag blev chockad när hon berättade för mig om misstankarna mot henne. Vi har agerat så fort vi fick reda på vad hon står åtalad för. Mer än så kan vi inte göra, sade Jan Hägglund (AP) till P4 Västerbotten efter att händelserna blivit kända för allmänheten.

Kvinnan förnekar brott och hävdar att hon varit omedveten om summorna som passerat hennes konto. Enligt kvinnan själv har hon trott att personen som haft tillgång till kontot endast använt det för att undanhålla pengar från dennes dåvarande fru.

Tingsrätten menar på att kvinna borde ha förstått att de omfattande rörelserna på hennes konto kunde antas vara för att dölja inkomster från främst restaurangverksamhet i syfte att undgå beskattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista