Demografiprofessor: Myt att svenskar är ensamvargar

3:30 min

Nästan var fjärde person i Dorotea kommun bor ensam. Den siffran är högst i hela Sverige.

Dorotea och Ljusnarsberg kommun toppar listan över antalet singelhushåll i Sveriges kommuner. Det rapporterar Hem & Hyra.

Det är mer vanligt att kvinnor flyttar till stora städer, och så var det redan på 1800-talet. Det är rätt unikt för de nordiska länderna.

Statistiskt är svenskar ensammast i världen, men Gunnar Andersson, demografiprofessor vid Stockholms universitet, menar att man inte ska stirra sig blind på statistiken.

– Den där statistiken om ensamhushåll brukar få rätt så stort genomslag internationellt. Ibland vinklas det som att det är ensamvargar och ibland vinklar man att det är lite så där "singel living – Sex and the City" och lite spännande sådär. Det är väl kanske varken det ena eller det andra , säger Gunnar Andersson.

Om man tittar på de som bor ensamma i Sverige så finns det många äldre som blir änka eller änkling på grund av den åldrande befolkningen. På andra sidan av livet så är det många yngre som bor i singelhushåll eftersom många svenskar flyttar hemifrån så pass tidigt i livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista