”Ida Engvoll är het som en bastu och vår nya norrlänska Anita Ekberg.
Ida Engvoll är het som en bastu och vår nya norrländska Anita Ekberg, menar trendspanaren Erica. Foto: Markus Åkebo/TT

Erica spanar: Norrland har fått en ny modern Anita Ekberg

5:02 min

Erica Dahlgren har spanat fram en ny svensk skådespelare som har Anita-kvaliteter. Hennes namn stavas Ida Engvoll.

– Hälsingejäntan Ida Engvoll, kanske mest känd från sin huvudroll i kriminalserien Rebecka Martinsson, där hon spelar den egensinniga advokaten Rebecka som blir inblandad i både det ena och det andra, säger Erica Dahlgren.

Men vad har då Engvoll gemensamt med vår svenska filmikon Anita Ekberg? Erica menar att det handlar om en speciell ”eld och is”-kvalitet. 

– Fire and Ice. Jag säger bara det - eld och is. Som tonåring läste jag många böcker om skådespelare och skådespelerskor och fick då lära mig att hemligheten med Anita Ekberg var att hon både kunde utstråla värme/hetta och sen snabbt växla om till kyla.

Hon är född i Söderhamn - Hur mycket norrländska blir det?

– Mycket! I mina öron låter hennes norrländska som om den kom från högt upp i landet, mer Västerbottens eller Norrbottens inland än hälsingemål. Och hon har verkligen gjort norrländskan till sin grej, säger Erica och fortsätter:

– Det märks särskilt i rollen som advokaten Rebecka Martinsson som spelas in i Kiruna. Där och i andra roller lyckas hon kombinera den här urtjusiga looken med den mer råbarkade dialekten så hon blir som ett friskt björkris i rutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".