P4 Västerbottens tidigare programledare Gösta Dahlgren berättar hur idén till programpunkten om volga-svampen kom till i början på 90-talet.
P4 Västerbottens tidigare programledare Gösta Dahlgren berättar hur idén till programpunkten om volga-svampen kom till i början på 90-talet. Foto: Madeleine Harrati/SR

Volga-svampen trendig – även för trettio år sedan

5:30 min

En välbevarad volga-svamp, eller kombucha som den också heter, hittades förra veckan efter flera år i Sveriges radios källare. Går den fortfarande att använda?

Sveriges radios källare i radiohuset i Umeå ska rensas på lådor och skrot. Och det som göms i snö kommer upp i tö, sägs det. Till vår förvåning hittades en nästan trettio år gammal volga-svamp, väl bevarad i försluten flaska. 

Volga-svampen tillhör den tidigare programledaren Gösta Dahlgren, som jobbade på P4 Västerbotten under senare delen av 1900-talet. 

– Jag arbetade som morgonpresentatör och fick svampen av en lyssnare. Då hade jag inte en susning om vad en volga-svamp var. Jag fick senare en flaska på posten med en gelé-klump i, berättar Gösta Dahlgren. 

Många engagerade lyssnare hörde av sig till Gösta för att få ta del av svampens alla goda egenskaper. 

– Men jag behöll den för mig själv. Jag har inte tänkt på den förrän ni hörde av er, säger han. 

Det finns bevis och forskning med moderna metoder som tyder på att svampen har många goda egenskaper.

Kombucha, som volga-svampen också kallas fanns med bland 2017 års nyord. I augusti släpptes också Soki Chois bok ”Kimchi och kombucha - den nya vetenskapen om hur tarmbakterier stärker din hjärna”.

Svampen är med andra ord trendigare än någonsin, det menar också AnnJessica Ericsson i Vilhelmina. Hon sadlade om från forskare till egen företagare och driver idag en internetbutik från i Forsnäs med kombucha i fokus. 

– Jag har läst det mesta som går att komma över om kombucha och det finns bevis och forskning med moderna metoder som tyder på att svampen har många goda egenskaper, säger AnnJessica Ericsson.

Men vad tror AnnJessica om P4 Västerbottens nästa trettio år gamla Volga-svamp, som hittats i radiohusets källare?

– Behåll den som en kuriositet, men jag tror inte att svampen innehåller något näringsrikt att stoppa i sig längre, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista