Huset i Sörmjöle skada
1 av 3
Båda parter är överrens om att det har konstaterats sättningar i bostadshuset. Foto: FUP
Huset i Sörmjöle skada
2 av 3
Ett vägbygge som gjordes på 80-talet tas nu upp i Mark- och miljödomstolen. Foto: FUP
Huset i Sörmjöle skada
3 av 3
Foto: FUP

Huset sjunker – stämmer Trafikverket på två miljoner

1:30 min

En privatperson i Sörmjöle stämmer nu Trafikverket på nästan två miljoner kronor. Han menar att ett rör som monterats i samband med ett tunnelbygge gjort så att hans hus sjunker.

På 80-talet lät Trafikverket bygga en gång- och cykeltunnel under E4:an vid Sörmjöle utanför Umeå. Samtidigt lades en ledning under marken för att leda bort dagvatten från tunneln.

Privatpersonen hävdar nu att det gjort så att hans hus sjunkit 4,5 centimeter. Dessutom hävdar han att bygget av en gång- och cykelväg, som gjordes 2003, skapat vibrationer som orsakat skada. Det ska bland annat blivit stora sprickor i grunden och källarväggarna, flera fönster ska ha tagit skada och skorstenen ska ha gått sönder.

Båda sidor är överens om att det finns skador på huset som har orsakats av sättningar, men Trafikverket anser att eventuella miljöskador från 80-talet är preskriberade och att vibrationer från bygget av cykelvägen inte kan ha skadad husägarens bostad.

Efter en nästan sju år lång tvist tar nu Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt upp fallet. Den 30 oktober börjar förhandlingar – där husägaren ansökt om 1 787 000 kronor i skadestånd.

P4 Västerbotten har pratat med både husägaren och Trafikverket men ingen av dem vill ställa upp på en intervju innan fallet tagits upp i domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista