Barnfattigdomen minskar – men klyftorna fortsätter öka

2:55 min

Barnfattigdomen minskar men klyftorna finns kvar. Benny Åkerlund på Junis arbetar för att barn, tillsammans med sina föräldrar, ska kunna ha roligt trots lite pengar.

Den internationella dagen för utrotande av fattigdom har uppmärksammats under veckan. Statistik från SCB (Statistiska centralbyrån) visar att barnfattigdomen i Sverige minskar, vilket bekräftas i en ny årsrapport från Rädda Barnen. Dock säger rapporten att det fortfarande finns klyftor. Detta är något som Benny Åkerlund på Junis i Umeå har lagt märke till.

Vi har aktiviteter varje dag och det är många som aldrig kommer iväg på någon semester.

Enligt en rapport från Rädda Barnen har barnfattigdomen minskat mest i Åsele av alla landets kommuner. På länsnivå ligger Västerbotten på tredje plats.

Andreas Lundgren, socialdemokrat och ordförande i Individ- och familjenämnden medverkade under måndagen för att kommentera rapporten. 

– Det finns många som gör en viktig insats och det behövs verkligen. Jag tycker inte att någon ska vara nöjd när barn fortfarande växer upp i fattigdom, säger han. 

Rättelse: I ett tidigare skede rapporterade P4 Västerbotten att barnfattigdomen ökat i Umeå. Det är en felaktig uppgift. Barnfattigdomen i Umeå har minskat med 2,1 procentenheter och ligger idag på 4,9 procent. Umeå har bäst siffror för barnfattigdom i länet. 

Andel barn i ekonomiskt utsatta hushåll i länet

Fakta, så ser statistiken ut i Västerbotten – total andel barn i ekonomiskt utsatta hushåll 2016:

Dorotea: 16,3 procent
Bjurholm: 12,9 procent
Sorsele: 11,7 procent
Vilhelmina: 11,3 procent
Lycksele: 10,3 procent
Nordmaling: 10,1 procent
Åsele: 8,7 procent
Storuman: 8,1 procent
Vindeln: 7,2 procent
Malå: 6,7 procent
Skellefteå: 6,7 procent
Vännäs: 6,6 procent
Robertsfors: 6,3 procent
Norsjö: 5,9 procent
Umeå: 4,9 procent

Källa: Rädda Barnen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista