Björnar lockas med marshmallows och nutella
Foto: TT

Björnar lockas med marshmallows och nötkräm

Flera av björnarna som sköts vid året jakt hade onaturlig föda i sina magar. Det har bland annat rört sig om majs, limpa och hundmat. Länsstyrelserna misstänker att det rör sig om att jägare försökt att locka björnarna med otillåten åtel.

Åtel innebär att försöka att locka djur till en plats genom att lägga ut föda. Att jaga med åtel är bara tillåtet enligt speciella regler, och varje åtel ska anmälas till länsstyrelsen. Det finns också strikta regler kring vad man får locka med.

Trots det fanns det otillåten åtel i fem av tjugoåtta björnars magsäckar som undersökts efter årets jakt i Västerbotten.

– Det finns exempelvis en med griskött i sig som inte var i närheten av någon anmäld åtel, så det är förstås ett sannolikt fall av illegal åtel, säger Linda Backlund, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen, till Västerbottens-Kuriren.

Problemet finns på flera håll i landet. En tredjedel av björnarna som har skjutits i Gävleborg i år hade otillåtna åtelrester i sina magar, och en stor del av björnarna som fälldes i Dalarna, enligt tidningen Svensk Jakt. Ingen av björnarna som sköts i Gävleborg hade skjutits i närheten av anmälda åtelplatser.

Tidigare i år hittades en sådan otillåten åtelplats med marshmallows, rån och nutella. Tiden på året och att det varit en åtel där tidigare gör att länsstyrelsen misstänker att man försökt att locka just björn till platsen.

Även på andra håll i landet har man sett exempel av otillåten björnåtel. Bland annat hittades tre misstänkta i augusti i Strömsunds kommun i Jämtland, rapporterar P4 Jämtland.

En anledning till de strikta reglerna kring åtel av björn är att inte björnarna ska förknippa människor med föda.

Fakta: Åtel

Åteljakt innebär att jägare lägger ut mat, till exempel slaktrester, för att locka till sig djur och sedan skjuta dem.

Metoden är omstridd och kritiseras eftersom den anses göra bytesdjuren mindre skygga för människor. Samtidigt rosas den som ett säkrare sätt att jaga på.

Åtel för björnjakt är tillåtet, men kräver tillstånd av markägare och länsstyrelsen. Det ställs också krav på avstånd till närmaste bebodda hus, bilväg och vandringsleder.

som åtel får bara användas vilt från samma eller grannkommunen, eller oförädlat eller mindre förädlat vegetabiliskt material avsett för utfodring av djur.

Fakta: Svensk Jakt, Länsstyrelsen Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista