För gammal att jobba med ung arbetsgrupp

Städföretaget ISS avvisade en av sina kvinnliga anställda från ett nytt uppdrag därför att arbetsgruppen var för ung. Den kvinnliga anställde har bett facket utreda frågan.

Du är för gammal för arbetsgruppen. Det beskedet fick Birgitta Sandström, 49 år, när hon sökte ett uppdrag på universitetssjukhuset hos städföretaget ISS där hon redan är anställd. Hon skulle enligt arbetsgivaren inte passa in i arbetsgruppen där de övriga var så unga.

- Det är diskriminering, säger Birgitta Sandström som är chockad efter beskedet från sin arbetsgivare ISS.

Hon har tagit kontakt med sitt fack, Fastighetsanställdas förbund, som ska ta upp frågan om åldersproblem vid rekrytering med ansvarig på ISS-sjukhusservice. P4 Västerbotten har försökt få kontakt med ansvarig på ISS-sjukhusservice men inte lyckats.

Birgitta Sandström har jobbat som lokalvårdare i trettio år.  Sen i maj i år är hon anställd på städföretaget ISS Småkund i Umeå.

I en annons i somras sökte företaget städpersonal till avdelningen sjukhusservice. Önskvärda kvalifikationer var så kallad patientnära erfarenhet. Det tyckte Birgitta Sandström  att hon hade med sina 14 år som loklavårdare på hjärtcentrum vid Norrlandsuniveritetssjukhus. Men av teamledaren på ISS fick hon veta att hon är för gammal för att passa in i städgruppen.

Birgitta Sandström nöjer sig inte med svaret utan vill veta vilka kvalifikationer som gäller för jobbet som lokalvårdare och har vänt sig till facket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".