Brist på logopedtjänster: "Vi räcker inte till"

1:15 min

Det är brist på logopedtjänster i länet, det berätta Afasiföreningen i Västerbotten. Susanne Ågren, logoped och sekreterare i föreningen, önskar nu att det även fanns logopeder i kommuner och primärvård.

Socialstyrelsen kom med nya riktlinjer i våras där de vill se 107 nya logopedtjänster i landet och i dagsläget finns det för få tjänster i Västerbotten, berättar Susanne Ågren.

– Vi har svårt att räcka till, säger hon.

Varje år får 8 000-10 000 afasi i Sverige. Nu hoppas Susanne att det ska bli fler logopedtjänster i länet, så de kan hjälpa fler.

– Vi vet i forskning att vi behöver ta hand om närstående som också drabbas, säger hon.

Vad är afasi?

  • Afasi uppstår efter en förvärvad hjärnskada. Vanligtvis beroende på en stroke, men även tumörer eller traumatiska skador som trafikolyckor, idrottsskador och gatuvåld.
  • En person med afasi har varierande svårigheter med att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva, men har ofta oförändrat intellekt.
  • En del har svårt att känna igen siffror och att räkna. Närminnet kan också ha påverkats.
  • En del personer som har fått afasi kan bli återställda, men för de flesta finns svårigheterna kvar under en lång tid och blir något man får lära sig att leva med.
  • Varje år får mellan 8000 till 10 000 personer afasi. Av dessa är cirka 35 procent i yrkesverksam ålder.

Källa: www.afasi.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista