Porträttbild på Jonny Hjelm, professor i historia vid Umeå universitet, utomhus
Jonny Hjelm, professor i historia vid Umeå universitet. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio

Hör en längre intervju med Jonny Hjelm om brister i rapport om samer

2:59 min

Det finns brister i rapporten om rasism mot samer som har publicerats av Sametinget och överlämnats till regeringen. Jonny Hjelm, professor i historia vid Umeå universitet, pekar på flera brister i rapporten.

För ett år sedan fick Vaartoe – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet – i uppdrag av Sametinget att studera hur diskrimineringen mot samer ser ut. I Början av oktober i år publicerades rapporten, och den slog bland annat fast att två av tre samer utsatts för rasism.

Men nu får rapporten kritik. Jonny Hjelm, professor i historia vid Umeå universitet har skrivit ett debattinlägg i Dagens Nyheter där han är väldigt kritisk mot rapporten. Bland annat är han kritisk till att rapporten publicerats innan en intern granskning gjorts.

Att rapporten skulle brista har det flaggats för tidigare i processen, men det verkar man inte tagit på allvar.

Jonny Hjelm har skrivit ihop 16 tätskrivna sidor med saker han anser brister i rapporten. Han menar att det brister i såväl metod som problemställning och analys.

– Jag ogillar dålig forskning, och att man riskerar att undergräva förtroendet för universiteten och det vetenskapliga arbetet, säger han.

Ett av områdena han trycker på i sin kritik är att man har tagit ett så kallat etnorasbegrepp där man närmar sig en den yttersta högern. Samer förklaras till exempel ha en särskild livsstil, kunskap med mera.

I eftermiddag hör du mer om detta i P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista