Lage Grankvist, kontaktperson för Attention i Vilhelmina.
Lage Grankvist, kontaktperson för Attention i Vilhelmina. Foto: Shanelle Nordgren/Sveriges Radio

Attention i Vilhelmina vill stoppa diskriminering

1:18 min

Just nu pågår psykeveckan i Västerbotten och intresseorganisationen Attention i Vilhelmina hoppas att veckan ska bidra till ökad kunskap om psykisk ohälsa.

Riksförbundet Attention arbetar för att människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, Aspergers syndrom, språkstörning och Tourettes syndrom, ska bli bemötta med respekt, oavsett var de befinner sig. Under veckan anordnar Attention föreläsningar för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

– Dels så är det ju rena nötningen och att man försöker upplysa. Men det är inte alltid så enkelt, säger Lage Grankvist, kontaktperson för Attention i Vilhelmina.

Många föräldrar känner skuld.

Han menar att diskriminering är något som måste stoppas då det fortfarande är något som existerar.

– Jag har hört lärare som har följt med elever till psykiatrin, BUP och så vidare. Och jag har hört om hur de har blivit bemötta, och det är så sent som i höst, menar Lage Grankvist.

I och med psykeveckan hoppas han nu att människor ska bli mer upplysta om psykisk ohälsa.

– Jag hoppas framför allt att föräldrar ska våga tänka och kanske våga erkänna att, min son eller dotter har nog kanske det här problemet. Och att de inte ska känna den här skulden som tyvärr många föräldrar känner, säger Lage Grankvist.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista