Erica Dahlgren, vår trendspanare på fredagar.
När vi hör nya berättelser om vikingar så ger den ny kunskap om våra förfäder för drygt tusen år sen mer djup och större intresse. Det menar Erica Dahlgren. Foto: Markus Åkebo/SR

Erica spanar: ”Vi i norr har kommit närmare vikingen”

2:56 min

Vikingen är hetare än på länge. Och på samma gång mer nyanserad – särskilt för oss norrlänningar, det menar trendspanare Erica Dahlgren

Vikingar har i modern tid fascinerat människan. Med hjälp av vetenskapen och populärkulturen har vi fått en förnyad relation till historierna om vikingarnas framfart, både ute i världen – och i länet. 

– Vi norrlänningar är inte så bortskämda med vikingafynd här hemma.
Men bara häromåret kunde vi i Västerbotten höra om hur arkeologer grävde i ett nytt fynd, en vikingagrav i Röbäck utanför Umeå.

Vi i norr har kommer närmre vikingarna. När jag gick i skolan pratade man mest om spår efter vikingatiden i Stockholm och södra Sverige.

I dagarna visas familjefilmen ”Halvdan” på bio, en film som beskrivs som en Ronja Rövardotter i vikingamiljö. I slutet av november, den 29:e, kommer också den femte säsongen av HBO:s succé ”The Vikings” tillbaka med en rad svenska skådespelare. Något som också bidrar till vårt ökade intresse. 

– Vi i norr kommer närmre vikingarna. När jag gick i skolan pratade man mest om spår efter vikingatiden i Stockholm och södra Sverige, säger hon och fortsätter:

– Därför känns det jättekul att mina barn kommer hem och har lärt sig helt nya saker om vikingatiden som jag inte hört förr, säger Erica Dahlgren.

Erica Dahlgren är frilansande journalist och trendspanare i P4 Västerbotten. Hon tar tempen på det som är nytt och hett i vårt län och i vår omvärld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".