Katarina Hjulman pekar på ett av taken där solpanelerna ska sättas upp.
Till våren får Katarina Hjulman och hennes grannar på Grubbe i Umeå upp solpaneler på taken. Foto: Anna Burén/Sveriges Radio

Solenergin fortsätter att öka i Västerbotten

1:27 min

När Katarina Hjulman skulle flytta in i sin nya lägenhet på Grubbe i Umeå fick hon en vision om solceller på taken. Nu blir det snart verklighet.

Antalet solcellsanläggningar fortsätter att öka både i landet och här i Västerbotten. En av de som gjort slag i saken är Katarina Hjulman och hennes bostadsrättsförening på Grubbe i Umeå. Hon brukade promenera i området medan husen höll på att byggas.

Då såg jag för mig att här måste vara det perfekta läget för att ha solceller.

När snön smälter till våren så blir det dags att sätta upp solpanelerna på taken här hos Katarina Hjulman och hennes grannar. Det är sex huskroppar med 48 lägenheter och de räknar med att solcellerna ska producera 30% av hushållselen.

De senaste åren syns ett starkt växande intresse för solenergi i hela landet och också här i Västerbotten. Hittills i år har Länsstyrelsen i Västerbotten fått in 165 ansökningar om investeringsstöd till solceller, det är mer än dubbelt så många som under hela året före.

Riksdagen har tagit beslut om att Sverige ska ha en 100 procent förnybar elproduktion år 2040 och det görs många insatser runt om i landet för att underlätta för de som vill satsa på solenergi. I Umeå har Katarina Hjulman och de andra i föreningen haft stor hjälp av kommunens klimatrådgivare som funnits med under hela resan.

Jag tror att många har medvetenhet om miljön och klimatet och om man har möjlighet att minska sina avtryck så känns det jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista