Lördagen den 28 augusti invigdes Botniabanan. Här är sträckan mellan Kramfors och Örnsköldsvik. Nu presenterar regeringen när Norrbotniabanan ska börja byggas.
Arkivbild. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Klartecken för Norrbotniabanan – regeringen avslår överklagan

1:24 min

Bygget av Norrbotniabanans första sträcka mellan Umeå och Dåva får klartecken.

Regeringen har valt att avslå överklagan för järnvägsplanen. Trafikverket får även möjligheten att bygga om de vägar som kommer påverkas av tåget.

Berörda vägar är E12, 364, 645 och gamla Ersbodavägen i Umeå kommun.

– Överklagan handlade om boende vid sträckan som var oroliga för buller och vibrationer, så här säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket.

Enligt Helena Eriksson finns det i projekteringen dedikerade bullervallar och en hel del åtgärder för att minimera risken för bullerstörningar.

– Det regeringen har gjort en bedömning om är att vi har gjort tillräckligt med åtgärder. Så vi känner oss nöjda där. Om det framöver i processen skulle indikera något annat så måste man ju ta hand om det också, säger hon.

Tidigast år 2028 kommer man kunna ta tåget mellan Umeå och Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".