Bygget av Fabriken i Skellefteå.
1 av 3
Oklart vad som kostat - dimmigt kring bygget av "Fabriken" i Skellefteå. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges radio.
Gruppbild på oppositionen i Skellefteå
2 av 3
Oppositionen i Skellefteå är enade i sin kritik mot hur projektet kring "Fabriken" styrs. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio
Bygget av Fabriken i Skellefteå
3 av 3
Bygget av Fabriken i Skellefteå. Foto: Hjalmar Åman/Sveriges Radio

Oppositionen kritiska till hur "Fabriken"-projektet styrs

1:55 min

Flera oppositionspartier i Skellefteå riktar gemensam kritik mot hur Skellefteås numera 400-miljonersprojekt styrs.

Med anledning av att kostnaderna av okänd anledning fortsätter att öka för Skellefteå kommuns "Fabriken"-projekt höll partierna i alliansen och miljöpartiet i Skellefteå en pressträff under fredagseftermiddagen.

– Vi ser redan nu en tioprocentig ökning av budgeten, en budget som sedan tidigare redan ökat. Det är självklart en väldigt allvarlig situation för vi ska komma ihåg att till syvende och sist är det här Skellefteåbornas pengar vi pratar om, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Projektet heter "Fabriken" och ska inte förväxlas med planerna på en batterifabrik.

De ökade kostnaderna på 36,7 miljoner kronor håller på att utredas, en utredning som till en början skulle vara klar inom en månad men som nu ska ta till årsskiftet. Men Carina Sundbom, gruppledare för centerpartiet har bilden klar för sig vad hon tror är orsaken till de ökande kostnaderna.

– Vi ser inte att det är någon samordning, vem som är ansvarig för alltihop. Varje styrelse eller nämnd har ju sitt ansvar. Det är lite får många kockar i den här soppan upplever vi, säger Carina Sundbom (C) och syftar på oppositionspartierna.

Tanken med projektet är att flytta och samla en rad verksamheter till en gemensam lokal i Hedensbyn. Exempelvis bussbolaget, räddningstjänsten och delar av samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".