En varghane som står i snö och spanar på något
Arkivbild. Foto: Heiko Junge/TT

Varg som rivit renar i länet inte särskild skyddsvärd

1:08 min

Nu har DNA-proven på den varg som rivit renar på gränsen mellan Arjeplog och Sorsele analyserats. Vargen kommer från ett revir beläget mellan Jämtland och Gävleborg.

Vargen är en tredje generationens invandrare, den föddes i ett revir mellan Jämtland och Gävleborg och i dagsläget finns inga särskilda riktlinjer från Naturvårdsverket kring dess öde, vilket innebär att skyddsjakt kan bli aktuellt om den skulle fortsätta att ställa till med problem.

– Det är en hane som är född i Prästskogen-reviret. Det primära med DNA-analyserna är för att ta reda på om det är en genetiskt viktig varg, säger Linda Backlund som är rovdjursförvaltare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Så är alltså inte fallet, vargen är klassad som en skandinavisk varg vilket innebär att den inte har en särskild skyddsvärd status.

Vargen har tidigare rivit renar i Maskaure sameby i Norrbotten för att sedan vandra in i Västerbotten. Länsstyrelsen i Norrbotten genomförde topsning på rivna renar för att försöka få fram ett DNA på vargen, men det gav inte resultat.

För två veckor sedan lyckades dock Länsstyrelsen i Västerbotten hitta dna-prov från vargen, vilket nu har analyserats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista