Professor Kurt Boman
Professor Kurt Boman Foto: Åza Meijer
Skellefteå

Nytt hopp för patienter med skelleftesjukan

2:07 min

Dödligheten minskade markant för personer med Skelleftesjukan som fick läkemedelssubstansen tafamidis. Det visar ny studie som länsbor deltagit i.

Personer med amyloidos "Skelleftesjukan" kan snart få ett nytt läkemedel mot sina hjärtproblem. En ny studie visar på väldigt goda resultat med ett läkemedel som redan finns på marknaden, men som skrivs ut till annat i dag.

Bättre livskvalitet, färre sjukhusinläggningar och minskad skadeverkan på hjärtat visar undersökningen som länsbor deltagit i. Senior professor Kurt Boman, kardiolog har tillsammans med biomedicinska analytikern Mona Olofsson är så glada och nöjda över resultatet.

Om Skellefteåsjukan

Familjär amyloidos med polyneuropati, FAP, är en dödlig, ärftlig sjukdom som orsakas av att proteinet transthyretin klumpar ihop sig och fortskridande skadar perifera nerver.

Eftersom de flesta fall som diagnostiserats i Sverige har koppling till norra Västerbotten och södra Norrbotten kallas sjukdomen i Sverige för Skelleftesjukan.

Cirka 350 personer i Sverige har Skelleftesjukan.

Källa: Umeå universitet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista