80-talets krissiffror för laxungar är tillbaka

1:38 min

Länsstyrelsens inventering av årsungar – lax som kläckt ur rom under året – fann bara två årsungar på 27 platser i Vindelälven.

Varje år inventerar Länsstyrelsen laxbeståndet i länet. I Vindelälven sökte man efter årsungar på 27 platser och fick bara upp två stycken. Det motsvarar i snitt 0.1 årsunge per hundra kvadratmeter, jämfört med fyra år sedan då snittet var närmare 40 årsungar per hundra kvadratmeter. 

Det här är siffror vi inte haft i Vindelälven sedan mitten på 80-talet, början på 90-talet, när situationen var som värst. 

Laxbeståndet i Vindelälven har haft kraftiga toppar och dalar sedan mitten av 90-talet, men med en uppåtgående trend. Under tre år i rad har inventeringen av årsungar däremot visat dåliga resultat, och de är nu tillbaks på den tidigare krisnivån från 80- och 90-talen. 

Problemen har i år bland annat varit hög dödlighet under uppvandringen och att de flesta laxar som tagit sig till lekområdet varit små hanar. Endast sex procent var i år honor. Nu står hoppet till att de laxar som varit till havs ett par år är större, friskare och består av fler honor. 

– Det är oerhört viktigt att vi får tillbaka dem. Det kan bli en väldigt bra uppvandring. Men är det så att de mår dåligt, som de gjort under senare år, blir situationen än mer riskabel för Vindelälvens laxbestånd, säger Ulf Carlsson vid Länsstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista