Åklagare: Tyvärr har vi inslag av korruption i Sverige

2:12 min

Anställda vid Trafikverket ska ha tagit emot gåvor för ett värde av 30 000 kronor från en underleverantör. Nu åtalas fem personer misstänkta för mutbrott.

För ungefär ett år sedan avslöjade TV4:s Kalla Fakta att entreprenörer vid vägarbeten mutade tjänstemän vid Trafikverket för att få uppdrag. Mutorna uppgavs bestå av exempelvis golfklubbor, mobiltelefoner och rena kontanter.

Nu åtalas fem personer i norra Sverige, där en är hemmahörande i Umeå. Två misstänks för att ha gett mutor och de andra tre för att ha tagit emot.

Kammaråklagare Thomas Forsberg som lett förundersökningen säger att mutbrott är svåra att bevisa, men att de hittat tydliga kopplingar mellan ett antal smartphones och läsplattor till ett värde av 30 000 kronor som Trafikverkets anställda fått av ett företag.

– Även om det förhållandevis inte är så mycket pengar finns det ett signalvärde i den här typen av ärenden. Vi vill visa giriga personer som inte kan motstå frestelsen att ta emot saker och ting att det finns risk att bli upptäckt, säger Thomas Forsberg.

Leif Johansson från Vännäs jobbade tidigare som vägentreprenör och har själv varit med om att överlämna ett kuvert med 50 000 kronor till en tjänsteman vid Trafikverket och har vittnat i den här förundersökningen.

De där 30 000 kronorna är bara en droppe i havet, säger Leif Johansson.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger att de under senaste åren ändrat sina rutiner vid inköp.

– Ingen ska kunna sitta ensam med upphandlingar och därmed bli utsatt för den typen av påtryckningar, säger Bengt Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista