Erica spanar: Smala kokböcker tar mer plats på hyllan

2:52 min

Den breda kokboken har fått konkurrens av den smala matboken som riktar in sig på en maträtt eller råvara, det menar P4 Västerbottens spanare.

Förra månaden kom en ny bok ut på marknaden om den norrländska specialaren palt av Karl Fredrik Mattsson. Han vill med boken ringa in matkulturen kring rätten och det norrländska matarvet.

– Hans bok heter kort och gott ”Palt”, och innehåller recept på gråpalt, blodpalt, flatpalt och pitepalt, säger Erica Dahlgren, spanare på P4 Västerbotten. 

Lusten att föra mattraditioner vidare, rätt för rätt, råvara för råvara, är stark.

En rätt eller en råvara per bok. Det är det som skiljer den klassiska kokboken från dagens nyare varianter.

– Det är inte heller självklart att recepten är viktigast, berättelsen om maten väger lika tungt. Lusten att föra mattraditioner vidare, rätt för rätt, råvara för råvara, är stark. Kanske är det mer matböcker än kokböcker som gäller i framtiden, säger Erica Dahlgren.

Erica Dahlgren är frilansande journalist och trendspanare i P4 Västerbotten. Hon tar tempen på det som är nytt och hett i vårt län och i vår omvärld.