Facket vill avslöja kemikalierna i hårfärgen

En frisersalong är som ett förtäckt kemilabb med permanentvätska, blonderingsmedel, hårfärg och andra produkter. Handelsanställdas förbund, som organiserar frisörerna, vill ha en EU-lagstiftning där företagen inte kan dölja ämnen bakom märkesskyddade produktnamn, och där giftiga ämnen inte får användas.

- Om man skulle gå igenom en innehållsdeklaration i produkterna som används så har vi upptäckt att det finns giftiga ämnen, eksemframkallande ämnen, och andra farliga ämnen som är klassade som farliga ämnen. Och de här ger ju effekter, säger John Haataja på Handelsanställdas förbund som organiserar frisörerna.

Alla kemiska ämnen står inte på förpackningarna, utan kan dölja sig bakom en samlingsbeteckning. Under rubriken parfym kan mellan 10 och 20 ämnen dölja sig, ämnen som kan vara både giftiga och allergiframkallande.

På Handelsanställdas förbund tycker John Haataja att frisörer och kunder utsätts för orimliga risker.

En frisör löper fem gånger större risk än andra att få eksem, ökad risk för astma och andra problem med luftvägarna. Det finns också studier som pekar på att frisörer oftare drabbas av cancer i urinvägarna. EU har också startat en stor utredning av hårfärg efter amerikansk studie som pekar på ett samband mellan hårfärg och cancer.

Facket vill ha en EU-lagstiftning där företagen inte kan dölja ämnen bakom märkesskyddade produktnamn.

- De som är uppenbart giftiga och farliga får inte användas, föreslår John Haataja, Handelsanställdas förbund.

Reporter Karin Grönberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".