Grovt sexbrott mot barn tas upp i hovrätten

En man från Skellefteå har tidigare i tingsrätten dömts till fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. I dag startade rättegången i hovrätten i Umeå.

En flicka som i dag är 9 år har blivit grovt sexuellt utnyttjad av en 49-årig man från Skellefteå. Det slog tingsrätten fast i sin dom som kom i juli i år. Mannen fick då två års fängelse, han dömdes också att betala ett stort skadestånd till flickan. Övergreppen pågick under fem år och startade då flickan var 4 år. Mannen överklagade tingsrättens dom till hovrätten.

Den 49-årige mannen har dömts ett par gånger tidigare. I början av 90-talet fick mannen två års fängelse för att han förgripit sig på sin egen dotter och i april förra året dömdes mannen till fängelse för sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande gentemot en annan flicka.

Den första april i år skärptes lagen som gäller sexuella övergrepp och det är därför som brottsrubriceringen i hovrätten är grovt sexuellt ofredande och utnyttjande, sker ett sånt här brott nu skulle det förmodligen ha hetat grov våldtäkt mot barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".