Skogsbärföretagen diskuteras av Skatteverket

Företagen i bärbranschen kan tvingas betala motsvarande en tredjedel av utbetalda löner till skattemyndigheterna i arbetsgivaravgifter. Bärföretagen är oroliga att de kommer att knäckas ekonomiskt av skattekraven.

I dag (tisdag) tar Skatteverket ställning till en viktig fråga för skogsbärbranschen. Den handlar om vilka bärföretag som kan ses som arbetsgivare.

Skatteverket har nyligen kontrollerat en rad skogsbärföretagare för att se om dom agerat som arbetsgivare för utländska bärplockare.

Den som är arbetsgivare måste betala arbetsgivaravgift som motsvarar en tredjedel av lönekostnaderna.

- Problemet i dag är att att flera bolag kan sköta arbetet med bärplockarna, uppköp och försäljning. Frågan är då vem av dem som är arbetsgivare. Det säger Rolf Vingemar, rättslig samordnare av bärhandelsfrågor vid Skatteverket.

P4 Västerbotten har tidigare berättat att bärföretagare är oroliga för att arbetsgivaravgifter kan knäcka skogsbärbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".