Porträttbild på Mustafa Atratchi
Mustafa Atratchi från Umeå tog VM-brons i MMA. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio

MMA-fightern Mustafa är tredje bäst i världen

1:59 min

För tre veckor sedan kom Umeåbon Mustafa Atrakchi hem från VM med en bronsmedalj i bagaget. Men vägen dit har inte varit spikrak, berättar han.

– När jag fick samtalet om att jag var uttagen att åka med till VM så hände det något i mig. Det tändes en låga. Innan hade jag varit ganska omotiverad. Jag hade inte fått ut det jag ville tidigare matcher, säger Mustafa Atrakchi.

Han berättar att han nästan var på väg att avsluta sin karriär. Men när det stod klart att han var uttagen till VM i Bahrein kom motivationen tillbaka.

– Från den dagen började jag köra stenhårt. Jag har alltid vetat att det finns inom mig, och om jag bara får ut potentialen så kommer det gå bra.

Vad är MMA?

Mixed martial arts eller i dagligt tal ofta MMA är en sport med sparkar, slag, kast och markkamp med inriktning på fullkontakt.

Till skillnad från många traditionella kampsporter definieras inte MMA av hur utövaren ska genomföra en viss teknik, utan förklaras enklare av vad utövaren inte får göra.

Utövarna får i princip göra allt förutom "fula trix", peta i ögonen, slå/sparka i skrevet, nypas, bitas och dra i håret.

Intresset för MMA i USA tog fart år 1993 i form av turneringen Ultimate Fighting Championship (UFC).

Utövarna måste idag vanligen bära tandskydd, suspensoar och handskar. Man har infört ronder och poängdomare som ger poäng så att man kan utse en vinnare även om tiden går ut. Utövarna måste genomgå läkarkontroller både före och efter matcherna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista