Kraftledning.
Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

Snöfallet ger strömavbrott

0:30 min

Det är risk för strömavbrott i samband med det ymniga snöandet. Hundratals av Vattenfalls kunder Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län är strömlösa.

När det här skrivs saknar 227 mellan Fredrika och Åsele, 35 i Sorsele/Storuman, 35 kunder i Älvsbyn och 46 kring Sunnersta ström. Som mest har cirka 900 kunder varit strömlösa vid samma tillfälle. Men antalet varierar.

Snöområdet väntas ha passerat norra Sverige först framåt söndag förmiddag.

Uppdatering söndag, klockan 13:11:

Närmare 1300 av Skellefteå Krafts kunder är drabbade av strömavbrott. Orsaken är att blöt snö tynger träd som fallit över elledningarna. Mest drabbat är området kring Byske och Robertsfors, men även Lyckseleområdet har påverkats.

Skellefteå Kraft elnät och Energiservice har arbetat med alla tillgängliga resurser under natten för att avhjälpa felen. Arbetet att så fort som möjligt åtgärda felen fortsätter men kan ta längre tid än normalt när det ligger många träd över ledningarna som behöver röjas undan.

Uppdatering söndag, klockan 13:11:

Under eftermiddagen var närmare 800 kunder hos Skellefteå Kraft och cirka 80 kunder hos Vattenfall fortfarande drabbade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista