Nytt hopp för insnöade byar – Trafikverket lovar lösning

1:30 min

Trafikverket bildar tillsammans med Riksförbundet enskilda vägar en arbetsgrupp för att lösa plogningen av enskilda vägar i framtiden.

Många västerbottningar som bor efter enskilda vägar har problem med att få plogat och sandat, sen en del av Trafikverkets entreprenörer avsagt sig de enskilda vägarna. Men idag har Riksförbundet enskilda vägar träffat Trafikverkets ledning, och efter mötet är förbundsordföranden Uno Jakobsson optimistisk:

– Trafikverket tar det här på största allvar. Generaldirektören Lena Erixon är väldigt tydlig med att det här måste få en lösning.

Det var när Trafikverket skärpte kontrollen över entreprenörer som plogar statens vägar som problemen började för den del av det allmänna vägnätet som är enskilda, alltså där vägföreningar ansvarar för att vägen hålls öppen.

Tidigare har entreprenörer som plogat åt Trafikverket kunat ta enskilda vägar också när de ändå är ute, men nu blev det stopp för det på många håll. Och det betyder att vägföreningar i glesbygden kan få problem - ibland finns det helt enkelt ingen annan entreprenör i närheten. Men nu hoppas Uno Jakobsson att fler ska våga ta på sig enskilda vägar igen:

– Beskedet från Trafikverket idag var att dom inte tillämpar villkoren riktigt så hårt och drastiskt, utan är det så att en entreprenör blir sen vid nåt enstaka tillfälle så utgår det inget vite.

Inte lika stor risk att få vite som många befarat, alltså. Ett hopp står också till den arbetsgrupp som ska bildas i januari där Riksförbundet enskilda vägar och Trafikverket ska arbeta fram långsiktiga lösningar för vinterunderhåll av enskilda vägnätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista