Skylten visar att det är knappt 3 mil till Blaikengruvan.
Blaikengruvan. Foto: Örjan Holmberg/SR

Kritik mot mindre pengar till miljön

2:29 min

Statsbudgeten som röstades igenom i riksdagen i veckan innebär mindre pengar till miljöområdet. Socialdemokraten Isak Frohm är kritisk.

Övergångsregeringen ville lägga 11,8 miljarder kronor på miljön nästa år. Förslaget från Moderaterna och Kristdemokraterna var 2,09 miljarder mindre, och det förslaget fick majoritet när ramarna för hela statsbudgeten klubbades i veckan.

Det handlar om utgiftsområde 20 i statsbudgeten, som rör allmän miljö- och naturvård.

Isak Frohm, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västerbotten, är inte nöjd med beslutet.

– Det är historiskt stora neddragningar på miljöbudgeten, säger han.

Frohm befarar att detta innebär mindre pengar bland annat till miljöövervakning, klimatinvesteringar, elbuss och elfordonspremier. Även mindre pengar till saneringsåtgärder av förorenade områden som exempelvis Blaikengruvan.

– Eftersom Blaiken är ett nytt område så räknar vi med att om det inte stoppas så får det i alla fall en frysning, säger han.

På länsstyrelsen i Västerbotten säger Magnus Langendoen, som är enhetschef på miljöenheten, att det är för tidigt att säga hur budgeten kommer att påverka miljöarbetet i länet.

Edward Riedl, moderat riksdagspolitiker från länet, tillbakavisar kritiken som kommer från socialdemokratiskt håll.

 – Den förra regeringens miljöpolitik är en av världens dyraste per capita, men har varit en av de minst effektiva också. Det vi gör nu är att lägga miljöpengar där de gör allra störst nytta.

På tisdag ska saken debatteras i riksdagen. Riedel vill nu prata om det som Moderaterna valt att satsa på i budgeten.

– Vi satsar på att resursförstärka skolor och sjukhus i Västerbotten. Vi kommer också se till att det blir fler poliser, tar bort flygskatten och rullar tillbaka norrlandsfientlig politik, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista