Messing säger nej till enklare 3G för glesbygd

IT-minister Ulrica Messing säger nej till en enklare och billigare 3G-teknik för mobiltelefoni i glesbygden.
- Det är hög tid att sätta punkt för pratet och se till att utbyggnaden genomförs, säger hon i en TT-intervju.

Ulrica Messing kräver samma 3G-standard för hela landet och det slutgiltiga beslutet tas av Post- och Telestyrelsen nu i höst.

För telebolagen Vodafone, Tele2, Telia och 3 ligger åtminstone fem miljarder i potten. Vodafone och 3, som delar nät, vill omförhandla hela avtalet och hyra in sig hos företaget Nordisk mobiltelefon som fått tillstånd att bygga ett nytt digitaliserat glesbygdsnät som ska ersätta dagens NMT 450-nätet från första juli 2007.

Det ger sämre 3G-nät än i storstäderna och förutsätter att användarna har två telefoner, men ger i gengäld bra geografisk täckning. Tele2 och Telia vill utnyttja GSM-nätet och erbjuda en enklare form av 3G, med så kallad edge-teknik.

- Det är oacceptabelt med en A- och B-struktur. 3G är inte mindre viktigt i glesbygd, kanske tvärt om, för att klara till exempel sjukvården, säger Ulrica Messing till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".