Grundforsföretag port till Japan

Japanporten är ett företag i Grundfors utanför Gunnarn. Det säljer sitt kunnande till företag som vill ha företagskontakter i landet på andra sidan jordklotet.

I den lilla byn Grundfors utanför Gunnarn med 38 invånare finns företaget Japanporten. Det sysslar med att förmedla kontakter mellan företag i norden och Japan.

Småföretag kan få hjälp med översättning och råd hur man gör affärer med Japan. Via hemsidor på svenska och japanska kan företagen marknadsföra sig. Ett annat sätt är att delta i de mässor som arrangeras varje halvår i Tokyo.

- Att företaget ligger i glesbygd är inget hinder eftersom Grundfors numera har bredband och med bara tio minuter till flygplatsen är det inga problem med att ta sig ut i världen, säger ägaren Jerker Bergström.

- Att levnadsomkostnaderna är så låga i byn är nog också en förutsättning för att företaget skall klara sig ekonomiskt för närvarande, tillägger Jerker Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".