Sjöfartsverkets helikopter modell Leonardo AW139
En av Sjöfartsverkets helikoptrar. Foto: John Jonsson/Sjöfartsverket

Sjöfartsverket övar i Lapplandsfjällen

2:09 min

Från och med nästa vecka och elva veckor framöver kommer Sjöfartsverket ha en helikopter stationerad i Kiruna för att öva räddning i högalpin terräng.

Det var 2011 som Sjöfartverket fick ta över ansvaret för räddningshelikopterverksamheten i Sverige. 

- Räddningshelikoptrarna har traditionellt haft mest fokus på sjöräddning, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket. Vi flyger mindre i högalpin terräng och övar för att stärka vår förmåga inom det området, bland annat efter att ha fått rekommendationer från Statens haverikommission.

Det är fjärde vintern som en helikopter under elva veckor stationeras i Kiruna. Att det blir just Kiruna beror bland annat på läget men också en bra infrastruktur som bidrar till effektiva övningar.

– Vi har har ett flygräddningsansvar där vi skall kunna lokalisera och ett undsättningsansvar gentemot försvarets piloter, berättar Mattias Hyllert. Man kan aldrig bli fullärd i fjällen, men ju mer tid man spenderar flygandes i fjällen desto bättre blir man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista