Umebon Oskar Andersson från Dorotea i fjällen
Umeåbon Oskar Andersson i Hemavan. Foto: Privat och Paul Kleiven/TT
Stormen Jan

Oskar i Hemavan trotsar lavinfaran

1:32 min

Stormen Jan har lett till hög lavinfara i Västra Vindelfjällen. På plats i Hemavan för att åka skidor befinner sig 25-åriga Oskar Andersson som hållit sig inomhus under fredagen, men som gör sig redo för offpist-åkning på lördagen.

Stormen Jan har drabbat stora delar av norra Sverige. Naturvårdsverket har sagt att det är farligt att vistas ute på kalfjällen och många skidanläggningar håller liftsystemen stängda.

Även om vinden förväntas att avta så kvarstår lavinfaran. Det beror på att snötäcket behöver tid att återhämta sig.

Naturvårdsverket har också gått ut med ett råd om att låsa in skidor eller skoternycklar om man tror att man inte kan hålla sig från farliga områden i helgen.

Men det är inget som stoppar 25-åriga Oskar Andersson från Umeå som befinner sig i Hemavan för att åka offpist i helgen.

– Vi får vänta till lördag och söndag, då blir det nog att åka så mycket som möjligt. Vi är utrustade och tar det försiktigt, vi bär med transceiver, spade och sond om det skulle hända nått.

Oskar och hans vänner är lite oroliga för lavinvarningen. 

– Men det är inte så pass att vi känner att vi håller oss inne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista