En varningsskylt för lavinområde
Arkivbild. Foto: Mats Lennartson/TT

Varnar för lavinfara i västra Vindelfjällen

1:31 min

De senaste dagarnas hårda vindar har gjort att lavinfaran stigit i västra Vindelfjällen där Hemavan och Tärnaby ingår. Det rapporterar Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Lavinfaran beskrivs som en fyra på en femgradig skala.

– Lavinfaran bedömer vi som stor i Vindelfjällens område och det beror ju på den senaste stormen som har fått med sig väldigt mycket snö. Framför allt så har ju snön i form av snödrev hamnat på läsluttningar mot öster och söder, säger Per-Olov Wikberg jobbar vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Vad har du för råd till dem som är sugna på att ge sig ut idag?

– Ta del av lavinprognosen på lavinprognoser.se och om du kommer till en skidanläggning; prata med personalen om vad man kan göra för att undvika laviner. Det är ju inte lavinfarligt i liftanläggningarna utan det är ju områden utanför liftanläggningarnas ansvarsområden som vi bedömer. Men vi avråder från all vistelse i lavinterräng de kommande dagarna.

Naturvårdsverket gör lavinprognoser för västra Vindelfjällen just nu, och nästa vecka börjar man göra prognoser för Kittelfjällsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista