Buss som kört fast . Foto: Emanuel Eriksson, Sveriges Radio.
Att lägga pauser vid ändhållplatserna är ett arbetsmiljöproblem, menar skyddsombudet Camilla Ingman. Foto: Emanuel Eriksson/Sveriges Radio

Busschaufförer sätter sig på bajamajan för att hålla värmen

2:17 min

Facket och bussbolaget Transdev har inte kunnat komma överens om bussförarnas pauser. Nu har skyddsombudet vänt sig till Arbetsmiljöverket.

Frågan om pauser för busschaufförerna på Umeås stadsbussar har varit uppe många gånger, berättar huvudskyddsombudet Camilla Ingman.

När facket och bussbolaget började ta fram riskbedömningar var just pauserna en viktig fråga. Men pauserna vid bussarnas ändhållplatser har istället blivit fler.

Bussarna blir kalla. Det händer att folk sätter sig alltså inne på bajamajorna, för där är det åtminstone varmt. Det är ju inte värdigt.

När det stod klart att alla tjänster ska göras om till den 5 februari såg facket en möjlighet att lyfta frågan igen – men fick nej. Därför vänder de sig nu till Arbetsmiljöverket och begär en åtgärd.

Enligt Camila Nordlund, chef på Transdrev som driver busstrafiken, kommer det vara svårt att ta bort pauserna från ändhållplatserna. Bland annat på grund av att elbussarna måste stå och ladda på ändhållplatserna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista