En karta över slakterier i norr
Foto: Sveriges Radio

Länet en vit fläck på slakterikartan

2:10 min

Det är svårt för den som vill köpa kött från djur som är både uppfött och slaktat i länet. Det finns bara ett slakteri som kan ta emot alla typer av djur i Västerbotten.

Fram till nyligen skickade grisbonden Fredrik Lind i Åbyn utanför Burträsk sina djur till slakt tre kilometer från gården.

Men så gick Burträskbygdens slakteri i konkurs. Sedan dess måste han skicka djuren till Luleå för slakt eftersom det i Västerbotten bara finns ett slakteri kvar, ett litet i Nordmaling.

Jag tror det enda det är att göra om göra rätt, det är att starta om slakteriet igen.

Majoriteten av djuren som föds upp i Västerbotten skickas för slakt till antingen Norrbotten eller Västernorrland.

Så vad menar vi med lokal- och närproducerat?
Den frågan söker vi på P4 Västerbotten svar på. Hör av dig till oss och berätta vad just du tycker att lokalproducerat betyder. Och om det spelar någon roll var djuren slaktas.

Mejla oss på:
p4vasterbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista