högskoleprov
Foto: Henrik Montgomery/TT

Sålde fusk för miljoner – döms till fängelse

Sänds kl. 00.00 - 00.00

De tre huvudåtalade männen, 26, 23 och 21 år gamla, döms till fängelse i mellan tre år och sex månader och sex år för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott, skriver Norrköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

Tingsrätten har också kommit fram till att samtliga som var åtalade för fusk under provet döms till villkorlig dom och böter.

Ekobrottsmyndighetens utredare Björn Norgren tror det avslöjande som har gjorts kan ha förebyggande syfte för den här typen av brott.

– Personer som funderar på att fuska kanske tänker sig för innan de gör det, säger Björn Norgren.

Det var en månad innan vårterminens högskoleprov förra året som Ekobrottsmyndigheten fick en anmälan om att det pågick ett organiserat fusk med provet där rätt svar levererades till provdeltagare via en modifierad mobiltelefon.

Ett omfattande arbete inleddes med att bland annat kartlägga inköp av teknisk utrustning som de misstänkta hade gjort.

– Vi tog kontakt med företag som levererar teknikprylar och på ett par företagen fick vi träff på att de hade köpt in stora mängder mobiltelefoner och batterier, säger Björn Norgren.

Efter ytterligare spaning slog polisen till mitt under pågående prov den 14 april förra året och kunde gripa några av dem som misstänks för att ligga bakom fusket och samtidigt avslöjandes ett antal fuskande provskrivare på bar gärning.

Det här är första gången någon döms för att ha organiserat fusk vid högskoleprov.

Två av dem nekade till brott, eftersom de inte har sett det som de har gjort som något brottsligt.

Den tredje mannen har erkänt att han har hjälpt till i fusknätverket men han menar inte att han ska ha varit hjärnan bakom det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista