Misstänkt fall av mässling upptäckt i Umeå

2:26 min

Ett barn som besökt både primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus misstänks ha den smittsamma sjukdomen mässling.

Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande och nu arbetar man för fullt med att kontakta personal och patienter som kan ha utsatts för smitta.

"Patienter som besökt samma avdelningar som barnet kommer att kontaktas personligen för uppföljning", skriver Region Västerbotten.

Det är ännu inte klarlagt hur barnets smittats men utredning pågår.

– Vi ska komma ihåg att grundskyddet mot mässling i Västerbotten är gott, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare på Region Västerbotten. Vi tror inte att det blir någon stor smittspridning av det här, men vi vill ju ha en så god säkerhet som möjligt för att motverka smittspridning.

Fakta om mässling:

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. 

Mässling smittar mycket lätt när den som är sjuk till exempel hostar eller nyser. 

Det tar cirka två veckor efter smittotillfället innan du blir sjuk. Personer som har haft mässling en gång kan inte bli smittade igen. De allra flesta barn vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Därför är sjukdomen ovanlig i Sverige.

Personer som visar symptom på mässling ska i första hand kontakta 1177 Vårdguiden på telefon för rådgivning. Personal där kan sedan kontakta verksamheten som patienten ska besöka för att minska risken för spridning. 

Personer med misstänkta symptom ska inte komma till hälsocentral eller akutmottagning om inte personalen förvarnats innan.

Symptom på mässling är hög feber, torrhosta, irriterade och ljuskänsliga ögon samt utslag som först är ljusröda och sedan blir mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista