Äldreomsorgen

Svarta plastlådor ersatte matsalen på seniorboende i Malå

1:39 min

Vid årsskiftet stängdes matsalen på seniorboendet i Malå. Situationen gjorde att Ingemar Mörtsell tog beslutet att flytta sin pappa till kommunens serviceboende.

Hösten 2017 fick Malå kommun veta att de behövde spara in 20 miljoner kronor till 2020. En av besparingsåtgärderna var att stänga matsalen på Furugårdens seniorboende. De äldre ska istället få färdiga matlådor, precis som inom hemtjänsten, vilket gör att ensamheten ökar.

Jag tror aldrig att de kommer tjäna några pengar på det här. Personalen springer av sig benen och gamlingarna blir ju också mycket fortare sjuka.

Efter att Ewald Mörtsell, 98 år, bland annat inte fått någon mjölk till maten den första tiden valde sonen Ingemar att flytta honom till serviceboendet istället – som ligger i en annan korridor. Där får han nu äta i en matsal tillsammans med de andra.

– Många flyttade ju hit just för att det fanns en matsal, säger Ingemar Mörtsell.

Kommunalrådet Lennart Gustavsson (V) säger att kommunens ambition är att de äldre ska få en ny samlingsplats i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista