Ett lodjur som spanar ner från ett träd
Arkivbild. Foto: Heiko Junge/TT
Lodjursjakten 2019

Så många lodjursfamiljer vill länsstyrelsen ha i länet

Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat att högst 16 lodjur får fällas i länet under lodjursjakten 2019.

Målsättningen för lodjursstammen i Västerbottens län är att det ska finnas 23 föryngringar av lodjur varje år, alltså honor som får ungar. Det motsvarar ungefär 140 djur.

Men eftersom det är svårt att hålla lodjursstammen på samma nivå från år till år, så får den pendla mellan 14 och 32 föryngringar. Minsta antal föryngringar är satt till 13,5. 

Licensjakten är till för att hålla stammen inom detta intervall, och den siktar på att stammen kommer så nära 23 föryngringar som möjligt, cirka 140 djur.

Länsstyrelsen räknar med att det nu finns cirka 160 lodjur i Västerbotten. Licensjakten är därmed till för att minska stammen något.

Licensjakten på lodjur 2019 pågår från 1 mars till 15 april (eller tills jakten i området avlyses). I Västerbotten får då högst 16 djur fällas.

Fram till den 28 februari pågår en inventering av antalet lodjur i länet, och länsstyrelsen tar tacksamt emot alla tips om var familjegrupper av lodjur finns i länet.

För 2019 får jakten bedrivas i två jaktområden:

  • Västra området (Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Dorotea) – 9 tilldelade lodjur
  • Sydöstra området (Lycksele, Åsele, Vindeln, Bjurholm, Robertsfors, Umeå, Vännäs och Nordmaling) – 7 tilldelade lodjur
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista