Djurplågeri, lapphundar, åtal
Den röda hunden hade två avslagna hörntänder i underkäke och den gråvita hunden hade mycket långa klor. Foto: Länsstyrelsen Dalarna
Djurhållning

80 hundar omhändertogs – uppfödare misstänks för djurplågeri

1:17 min

I fjol omhändertog polisen 80 hundar från en kennel i Västerbotten, då de bedömdes vara utsatta för vanvård. Nu åtalas uppfödaren för djurplågeri.

I februari 2018 gjorde Länsstyrelsen Dalarna en kontroll av kennelägarens dåvarande fastighet där de över 80 hundarna fanns och upptäckte då en rad brister i skötseln.

Många av hundarna var magra, toviga i pälsen och visade tecken på understimulering. Ett flertal saknade varma, rena och mjuka liggplatser och några hundar var i behov av veterinärvård.

Kvinnan som ägde hundarna hade under hösten 2018 flyttat till Västerbotten och anlitat en hundskötare som skulle ta hand om djuren. Kort efter den första inspektionen flyttade kennelägaren alla hundar till sin gård i Västerbottens kustland.

Det blev dock en kortvarig vistelse, för den 1 mars förra året gjorde Länsstyrelsen Västerbotten en ny inspektion där de beslutade att alla hundar skulle omhändertas. En veterinär som var med vid inspektionen har i polisförhör sagt att han "inte sett så många hundar som varit misskötta vid samma plats och tillfälle tidigare, under mina 30 år som veterinär".

Uppfödaren själv säger i förhör att det låg en sanning i att flera hundar var toviga och att tre hundar gått ner i vikt, men i övrigt tycker hon att länsstyrelsens anmärkningar är "godtyckliga".

Nu åtalas hon för djurplågeri, men nekar själv till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista