Minervaskolan, Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Minervaskolan i Umeå. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio.
Utbildning

Skolinspektionen: Minervaskolan bryter mot skollagen

2:13 min

Skolinspektionens granskning av Minervaskolan i Umeå visar att både grund- och gymnasieskola brister i sitt uppdrag. Bland annat saknar en rektor obligatorisk utbildning.

Under 2018 inledde Skolinspektionen en granskning av Minervaskolans grundskola och gymnasium. Nu står det klart att de kräver en rad åtgärder.

  • De urvalsprov som Minervaskolan använder i klass 7-9 bryter mot skollagen. Skolor får bara använda sig av antagningsprov om de deltar i försöksverksamhet som Skolverket godkänt, vilket Minervaskolan inte gör.
  • Minervaskolan har valde för några år sedan att sluta med nationella prov i SO. Enligt Skolinspektionen ska rektorn ha uppgett att beslutet togs för att skolans lärare inte tyckte att proven höll tillräckligt kvalitet. Minervaskolan tyckte därför att "det inte var värt den ökade arbetsbelastningen som det innebär att genomföra proven". Något som bryter mot skollagen. Proven kommer att genomföras under läsåret 2018/19.
  • Minervagymnasiets rektor saknar den obligatoriska rektorutbildning som krävs för alla nyanställda rektorer sedan 15 mars 2010. Utbildningen ska påbörjas så snart som möjligt efter anställning och måste vara slutförd inom fyra år. Skolans motivering är att rektorn i framtiden ska läsa bland annat skoljuridik.

Skolinspektionen påpekar även brister i elevhälsan och otillräcklig studie- och yrkesvägledning. I kritiken skriver de bland annat att "gymnasievalet är ensidigt med fokus på information om huvudmannens egen gymnasieskola och de fyra program som de erbjuder där". Av de elever i årskurs 3-8 som Skolinspektionen intervjuat kände ingen av dem till att Minervaskolan har en studie- och yrkesvägledare.

P4 Västerbotten har sökt Minervaskolans vd tillika skolchef för en kommentar, utan resultat.

Skolans presskontakt Mikael Westergård skriver i ett SMS att båda skolornas rektorer är bortresta och att de därför inte kommer kunna kommentera kritiken förrän de tillsammans gått igenom dokumentet. Han påpekar också att Minervaskolan "driver en skolverksamhet med mycket goda resultat".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista