barnläkaren i Stockholms tingsrätt
Barnläkaren under en av rättegångsdagarna i Stockholms tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Misstänkte läkaren

Läkaren kvar i häktet – idag avslutades förhandlingen

1:15 min

Läkaren som åtalats för sexuella övergrepp på 55 barn runtom i landet, bland annat i Skellefteå blir kvar i häktet, det beslutade Stockholms tingsrätt idag tisdag.

Nästa onsdag, den 20 februari, kommer domstolen meddela beslut om mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Om det blir så så innebär det i praktiken att han anses skyldig till brott och då kommer utfallet efter den undersökningen ligga till grund för om han ska dömas till vård eller fängelse.

Idag, på den sista förhandlingsdagen, höll läkarens försvarsadvokater sin slutplädering bakom stängda dörrar i Stockholms tingsrätt. Mannen har hela tiden hävdat att kroppsundersökningarna av barnen som han gjort i sin roll som läkare varit medicinskt befogade.

Mannen har arbetat som läkare sedan 2014 i Skellefteå, Skövde, Jönköping, Stockholm och för en digital vårdgivare.
Barnen som utsatts för sexuella ofredanden, grova övergrepp och grov våldtäkt har varit i åldern 2 till 12 år.
Mannen har även tagit bilder o filmat och är även åtalad för utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista