Blåst i fjällen och skidliften står tom
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
VÄDERVARNINGAR

Flera vädervarningar – risk för storm i fjällen

1:17 min

SMHI har utfärdat flera vädervarningar för Västerbotten och angränsande län. Bland annat väntas hårda vindar och regn som kan resultera i blixthalka på flera håll i länet och angränsande län.

I fjällvärlden har SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hård vind med nederbörd. Från förmiddagen väntas sydvästliga vindar på 21-24 m/s. Från kvällen väntas västlig vind som avtar under fredag förmiddag.

I kombination med vinden väntas också snöfall som i lågterrängen kan falla som regn. Det regn som faller kan resultera i blixthalka när det faller på kalla vägytor.

Framåt lördag flaggar SMHI även för att det är risk för storm i fjällen med västliga vindar på ca 25 m/s. I norra Lapplandsfjällen har SMHI utfärdat en stormvarning, där kan det på kalfjället blåsa 25-30 m/s under torsdagen.

I inlandet väntas det under natten mot fredag och fredag morgon västliga vinbyar på mellan 21 och 24 m/s. Under lördagen kan vindarna växa i styrka och det finns risk för stormbyar på 25 m/s.

I de västliga delarna av inlandet kan det uppstå plötslig blixthalka under förmiddagen då det väntas falla regn som kan vara underkylt och/eller falla på kalla vägbanor.

Under förmiddagen väntas även regn i kustlandet som kan ge upphov till plötslig blixthalka. En risk för storm finns även i kustlandet under lördagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista