SOLENERGI

Ökat intresse att leasa solceller

1:34 min

Intresset för att hyra solceller ökar i Umeåområdet. Kommunens elbolag Umeå energi gör det nu förmånligare för kunderna att leasa solpaneler.

Att köpa och installera solceller är en stor investering, som visserligen ska löna sig på sikt, men som för många är ett svårt beslut. Det är affärsidén bakom att elproducenterna har börjat hyra ut solceller till sina kunder.

Umeå energi var en av de första i Sverige när man för tre år sen lanserade solcellsleasing – allt kunden behöver göra är att ställa ett lämpligt tak till förfogande.

Men då, för tre år sen, fick husägaren ändå räkna med att kostnaden totalt för solceller och el skulle bli dyrare än med befintligt system. Hittills har bara ett hundratal av Umeå Energis 35 000 abonnenter nappat på leasingen.

Nu ser det annorlunda ut, med dagens höjda elpriser kan man räkna med att det blir billigare att hyra solceller, menar Umeå energi som nu startar en ny kampanj för att få fler att producera el på sina egna tak.

– Solpanelerna har blivit billigare för oss att köpa och elpriset har blivit högre, därför är det lönsammare nu, menar Jonas Ström, produktutvecklare på Umeå energi.

– Vi har också kortat avtalstiden. Från början var bindningstiden 20 år, nu har vi kortat det till 3 år.

Oftast ska det bli billigare med solenergi än att köpa el på vanligt sätt, om du har ett okej tak.

– Det ska luta 20-40 procent och vara skuggfritt, helst luta mot söder men det går även med västlig och östlig riktning.

Det har den senaste tiden talats mycket om det lägre statliga bidraget till solceller, men det påverkar inte den som hyr.

– Nej, vi sätter priset som planerat och hoppas på att att det statliga bidraget höjs igen, säger Jonas Ström. Vi tar den risken, det påverkar inte kundpriset, säger Jonas Ström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista