Umeå

Polisutbildningen tappar antagna studenter

1:35 min

Polisutbildningen i Umeå har tappat redan antagna studenter och är tillsammans med polisutbildningen i Växjö en av de utbildningar i Sverige där flest studieplatser står tomma.

Av de 168 personer som antogs till utbildningen i höstas är det endast 111 som går kvar en dryg månad in på vårterminen, ett tapp på 57 studenter.

– Det är en problematisk situation. Målet är att vi totalt i landet ska utbilda över tusen nya poliser per år och när det blir sådana här tapp går det inte att nå det målet, säger Pontus Bergh som är studierektor vid enheten för polisutbildning vid Umeå Universitet.

Avhoppen tros bero på olika saker bland annat en lång ansökningsprocess med strikta krav på de sökande och att antagningsbeskedet kommer nära inpå kursstart. Ytterligare en anledning kan vara att många har en negativ bild av polisyrket. 

– Synen på polisen har blivit sämre och jag tror att många väljer bort att utbilda sig på grund av det. Om polisen fått högre lön och respekt i yrket kommer nog fler att söka, säger William Björk som går den första terminen på Polisutbildningen i Umeå. 

I nuläget talar inget för att polisutbildningen kommer fylla platserna för höstterminen. 

– Vi kommer inte få de antal som polisen har beställt av oss man jobbar på att göra om rekryteringssystemet och jag hoppas det gör att vi kan anta fler, säger Pontus Bergh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista