Villhelmina

Vilhelmina hoppas på Sametingets parlamentshus

1:53 min

I dagarna väntas Sametinget besluta om var det planerade parlamentsbyggnad ska ligga. Vilhelmina är en av de orter som konkurrerar.

Frågan om var parlamentshuset ska byggas är en fråga som har diskuterats inom Sametinget sedan 90-talet. Flera orter i det samiska området har konkurrerat om var huset ska ligga och nu står det mellan Kiruna, Östersund och Vilhelmina.

– Det skulle verkligen stärka vår stolthet som en kommun mitt i Sápmi. Vilhelmina är historisk sett en stor del av Sápmi och vi vill gärna vara en del av dess framtid, säger Annika Anderson (C), kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina. 

Hon får medhåll av Vilhelmina sameförening Vualtjere duodji. Carina Olofsson som är ordförande i föreningen menar att parlamentshuset kan bli en möjlighet att lyfta fram sydsamisk kultur.

– Mycket av det samiska finns norröver och vi i sydsamiskt område skulle behöva något som gör att vi hamnar i blickfånget, säger Olofsson.  

Trots att förhoppningarna är stora har Vilhelmina lägre chanser än konkurrenterna. I fjol lät Sametinget företaget PwC göra en undersökning gällande vilka orter som var bäst lämpade för en parlamentsbyggnad. Resultatet visar bland annat att Kiruna och Östersund har fördelar vad gäller restider och tillgänglighet. En annan faktor som talar emot Vilhelmina är att kommunen har en högre arbetslöshet än konkurrenterna. Men Annika Andersson (C) tror ändå inte att loppet är kört för Vilhelminas del.

– Restider och arbetslöshet är en sak men den kulturella delen väger också tungt och där har vi en särskild konkurrensfördel, säger Andersson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista